Suomen sosiaalipsykologit ry tarvitsee sinua!

Teksti: Mia-Marisa Ranta, Suomen sosiaalipsykologit ry:n hallituksen puheenjohtaja

Suomi on yhdistystoiminnan luvattu maa ja suomalaiset kuuluvat aktiivisesti erilaisiin yhdistyksiin. Myös vapaaehtoistyöhön annetun ajan määrällä mitattuna olemme yhdistyskansaa. Kansalaisareena ry:n, HelsinkiMission ja Kirkkohallituksen Taloustutkimuksella teettämässä tutkimuksessa (2015) arvioitiin vapaaehtoistyön arvoksi Suomessa liki 3 miljardia euroa vuodessa. Tutkimuksen mukaan suosituimpia vapaaehtoistyön muotoja olivat auttaminen ja talkootyö. Noin joka kolmas suomalainen oli tutkimuksen mukaan tehnyt vapaaehtoistyötä viimeisen neljän viikon aikana. Liikunta ja urheilu (350 000 vapaaehtoista), senioritoiminta (344 000) sekä lapsi- ja nuorisotyö (343 000) ovat suosituimpia vapaaehtoistoiminnan areenoita, mutta lisäksi vapaaehtoistyötä tehdään asukas-, alue- ja kylätoimikunnissa, kulttuurin ja taiteen parissa, sosiaali- ja terveysalalla, seurakunnissa ja uskonnollisissa yhteisöissä sekä vaikkapa poliittisen toiminnan parissa.

Vapaaehtoistoiminta on ollut minulle henkilökohtaisesti aina tärkeää: olen tehnyt sitä muodossa tai toisessa säännöllisesti 15-vuotiaasta asti. Suomen sosiaalipsykologit ry:ssä olen toiminut aktiivisesti vuodesta 2009 lähtien ja antanut vapaaehtoisena aikaani yhdistystoiminnan hyväksi varmaankin satoja tunteja. Näiden vuosien aikana olen saanut tutustua moniin hienoihin sosiaalipsykologeihin niin yhdistyksen toiminnan piirissä, lehdenteon merkeissä kuin erilaisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissakin, joissa yhdistys on ollut mukana. On ollut erittäin antoisaa keskustella ja vaihtaa ajatuksia sosiaalipsykologitovereiden kesken! Koen saaneeni toiminnalta vähintään yhtä paljon, kuin olen itse sille antanut.

Vapaaehtoistoiminnalla on tutkimusten mukaan edelleen vankka asema suomalaisessa yhteiskunnassa. Edellä mainitun tutkimuksen mukaan vapaaehtoistoimijat olivat tehneet vapaaehtoistyötä viimeisen kuukauden aikana keskimäärin 18 tuntia per henkilö. Vaikka tutkimuksen mukaan vapaaehtoistyöhön osallistuvien määrä hiukan laski vuodesta 2010, niin vuonna 2015 vapaaehtoistyötä tekevät käyttivät siihen keskimäärin hiukan enemmän aikaa kuin aiemmin. Vapaaehtoistyö on siis yhä merkittävä hyvinvoinnin tuottaja yhteiskunnassamme. On kuitenkin esitetty, että vapaaehtoistoiminta on muuttumassa siten, että vaikka ihmiset ovat edelleen kiinnostuneita antamaan aikaansa ja työpanostaan, he haluavat entistä useammin itse tapauskohtaisesti päättää osallistumisensa muodon sekä koska ja kuinka paljon ovat käytettävissä. Säännölliseen vapaaehtoistyöhön haluaa sitoutua entistä harvempi. Suomen sosiaalipsykologit ry:ssä toimiessani olen havainnut, että vuosi vuodelta on yhä vaikeampi löytää ihmisiä, jotka haluaisivat antaa aikaansa ja panostaan yhteisen yhdistyksemme pyörittämiseen. Tämä on jokseenkin nurinkurista, sillä luulisi juuri sosiaalipsykologien olevan yhteistoiminnan ja yhdessä tekemisen asiantuntijoita!

Tänä vuonna yhdistyksen hallitus on pienempi kuin vuosiin: lisäkseni hallituksessa istuu kolme jäsentä. Heidän ansiostaan yhdistys pysyy pystyssä, sosiaalipsykologien edunvalvontaa tehdään, järjestetään sosiaalipsykologien keskinäistä verkostoitumista edistäviä tilaisuuksia, lehteä julkaistaan ja jäsenet saavat ajantasaista tietoa alan ajankohtaisista asioista. Ilokseni meillä on varsinaisten jäsenten lisäksi myös aktiivisia varajäseniä, jotka antavat arvokasta työpanostaan yhteiseen hyvään. Lisäksi lukuisat vapaaehtoiset avustavat mm. Sosiaalipsykologi-lehden teossa. Silti olen huolissani yhdistyksen tulevaisuudesta. Jos uusia ihmisiä ei saada mukaan kantamaan vastuuta yhteisestä yhdistyksestämme, on vuosien aikana tehty työ pahimmillaan vaarassa valua hukkaan, kun yhdistystoiminnan kivijalat aikanaan väsyvät ja väistyvät.

Vaikka vanhat toimijat jaksaisivatkin pyörittää yhdistyksen perustoimintaa myös jatkossa, niin tuoreita kasvoja tarvitaan myös tuomaan uusia ideoita ja raikkaita näkökulmia sekä pöllyttämään piintyneitä toimintatapoja, joita väistämättä syntyy, kun samat tekijät pyörittävät toimintaa pitkään. Olisi kaikkien eduksi, jos mukana olisi sopivasti vankkaa kokemusta ja uusia, tuoreita näkemyksiä! Näin on toistaiseksi ollutkin, mutta vähentynyt kiinnostus säännöllistä osallistumista vaativaan hallitustyöhön herättää huolta tulevasta.

On tärkeää, että Suomen sosiaalipsykologit ry:ssä tarjoamme ja kehitämme edelleen erilaisia yhdistystoimintaan osallistumisen tapoja, koska ihmisten elämäntilanteet vaihtelevat. Julkaisemme jatkossakin lehteä, ylläpidämme nettisivuja ja järjestämme erilaisia tilaisuuksia, joihin osallistumisen kynnys on jäsenille matala. Jo nyt on lisäksi mahdollista avustaa Sosiaalipsykologi-lehteä kertaluonteisesti ja nämä avustavat kirjoittajat ovatkin lehden kannalta erittäin merkittävässä roolissa. Yhdistyksen tulevaisuuden vuoksi vetoan kuitenkin jäseniimme myös pitkäjänteisemmän, säännöllisen osallistumisen puolesta: tule mukaan yhdistyksen hallitukseen tekemään Suomen sosiaalipsykologit ry:stä entistä paremmin jäseniä palvelevaa ja sosiaalipsykologien ääntä esillä pitävää toimijaa! Aikaa mukaantulopäätöksen kypsyttelyyn on marraskuussa järjestettävään syyskokoukseen asti, silloin valitaan yhdistykselle hallitus vuodelle 2017.

Parhaimmillaan yhdistystoiminta tarjoaa hienoja merkityksellisyyden kokemuksia ja mahdollisuuden kasvaa ihmisenä, oppia uusia taitoja sekä tavata ja tutustua upeisiin ihmisiin. Suosittelen lämpimästi!

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Sosiaalipsykologi-lehden numerossa 1/2016.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s