Oma yhdistys on identiteettikysymys

Teksti: Mia-Marisa Ranta, Suomen sosiaalipsykologit ry:n hallituksen puheenjohtaja

Tänä keväänä tulee täyteen 20 vuotta siitä, kun Suomen sosiaalipsykologit ry perustettiin. Kahdessa vuosikymmenessä yhdistys on nähnyt monia vaiheita. Tänä päivänä yhdistyksellä on noin 500 jäsentä, mikä kattaa varovaisen arvion mukaan ehkä 20-25 prosenttia kaikista maassamme valmistuneista sosiaalipsykologeista.

Yhdistys perustettiin vuonna 1995 edistämään sosiaalipsykologien keskinäistä yhteydenpitoa, vahvistamaan ammatti-identiteettiä ja tekemään tunnetuksi sosiaalipsykologien tietoja ja taitoja. Nämä tavoitteet ja päämäärät ovat edelleen tärkeitä kaksi vuosikymmentä myöhemmin, eikä niiden eteen tehty työ ole vielä valmis. On yhteinen etumme, että sosiaalipsykologien osaaminen tunnetaan ja tunnustetaan mahdollisimman laajalti. Jos emme itse pidä esillä monipuolista asiantuntemustamme, ei sitä tee kukaan meidän puolestamme. Harvinaisen alan edustajina verkostoituminen on meille erityisen tärkeää, jotta saamme tarvittaessa äänemme kuuluviin.

Viime aikoina sosiaalipsykologit ovat kärsineet karvaita tappioita liittyen esimerkiksi koulukuraattorien kelpoisuusvaatimuksiin sekä tuoreimpana sosiaalihuollon ammattihenkilöiden, etenkin sosiaalityöntekijöiden, sijaisena toimimismahdollisuuksiin, jotka kapenevat näillä näkymin vuoden 2016 alusta lähtien. Valitettavasti yhdistyksen ponnistelut näihin asioihin vaikuttamiseksi eivät ole tuottaneet toivottua tulosta. Nämä kirvelevät takaiskut ovat kuitenkin osoituksia siitä, että sosiaalipsykologien omaa edunvalvontatyötä tarvitaan. Selvää on, että tarvitsemme myös uudenlaista yhteistyötä ja verkostoitumista sekä jäsentemme aktiivisuutta yhteisten etujemme edistämisessä ja toisinaan myös puolustamisessa.

Yhteistyötä vaikuttamis- ja edunvalvonta-asioissa onkin jo tehty erityisesti Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry:n kanssa. Painoarvomme ja vaikuttavuutemme voisi kuitenkin olla suurempi, mikäli useampi sosiaalipsykologi kuuluisi yhdistykseen. Jäsenillemme meillä on edunvalvonnan suhteen yksi toive: mikäli tietoosi tulee lainsäädäntöön tai esimerkiksi Kelan, kuntien tai muiden tahojen toimintaan liittyviä esityksiä tai aloitteita, jotka saattavat vaikuttaa sosiaalipsykologien ammatilliseen asemaan, olethan meihin yhteydessä mahdollisimman varhain! Yhdistyksen 20-vuotisen historian ajalta löytyy onneksi myös tapauksia, joissa vaikuttamistyö on ollut tuloksellista, kun prosesseihin on päästy vaikuttamaan riittävän aikaisin. Tästä esimerkkinä mainittakoon monille sosiaalipsykologeille erityisen tärkeä, vuonna 2006 saatu hyväksymisperusteiden muutos, jonka mukaan sosiaalipsykologi on sopiva pohjakoulutus psykoterapiakoulutukseen hakeutumiselle.

Suomen sosiaalipsykologit ry on nyt ehtinyt kypsään ikään. Oma yhdistys on meille sosiaalipsykologeille tärkeä asia paitsi sosiaalipsykologien tunnettuuden edistämisen ja edunvalvonnan näkökulmasta, myös yhteisen identiteettimme vaalijana. Koska työelämässä toimimme usein moniammatillisissa tiimeissä ja hyvin erilaisissa työtehtävissä toisistamme hajallaan, yhdistys on meille tärkeä, jotta emme menetä yhteyttä, jos ei nyt samanmielisiin, niin ainakin paljon kanssamme yhteistä jakaviin sosiaalipsykologitovereihimme. Oma lehti ja oma yhdistys ovat vahvasti identiteettikysymyksiä, jotka kietoutuvat samalla laajemminkin sosiaalipsykologien yhteiskunnalliseen asemaan. Sillä, että meillä on yhdistys, joka edustaa meitä, on vahva symbolinen merkitys: se on osaltaan vahvistamassa identiteettiämme sekä legitimoimassa olemassaoloamme ja pyrkimyksiämme, jotka koskevat asemaamme yhteiskunnassa.

Yhteinen yhdistys antaa myös mahdollisuuden jakaa ja vaihtaa ajatuksia ja osaamista sekä pysyä perillä alan ajankohtaisista asioista. Se tarjoaa väljän yhteisön, josta etsiä tukea vaikkapa oman ammatti-identiteetin rakentamiseen, uravaihtoehtojen pohtimiseen tai ihan vain omien ajatusten peilaamiseen ja näkemysten vaihtamiseen. Haasteena vapaaehtoisvoimin toimivalla yhdistyksellä on kuitenkin pysyä jatkuvasti ajan hermoilla ja kasvattaa jäsenmäärää painoarvonsa vahvistamiseksi. On arvokasta, että meillä on jo 20 vuoden ajan ollut olemassa taho, joka kokoaa yhteen sosiaalipsykologit ammatista ja työtehtävistä riippumatta ja tarjoaa areenan sosiaalipsykologiyhteisön sisäiselle keskustelulle. Olkaamme tästä iloisia ja ylpeitä ja viekäämme yhteinen yhdistyksemme yhdessä uudelle vuosikymmenelle!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s